Den sanna historien om Pinocchios näsa, Leif GW Persson
  • Leif GW Perssons elfte bok!
  • Vad har tsar Nikolaj II, sir Winston Churchill, president Vladimir Putin gemensamt med kriminalkommissarie Evert Bäckström?
  • Sveriges ledande kriminolog, författare och programledare!
  • Intelligent, spännande och stundtals vansinnigt rolig!
Den sanna historien om Pinocchios näsa, Leif GW Persson

Den sanna historien om Pinocchios näsa

189 kr
  • Leif GW Perssons elfte bok!
  • Vad har tsar Nikolaj II, sir Winston Churchill, president Vladimir Putin gemensamt med kriminalkommissarie Evert Bäckström?
  • Sveriges ledande kriminolog, författare och programledare!
  • Intelligent, spännande och stundtals vansinnigt rolig!

I Den sanna historien om Pinocchios näsa möter du den bufflige, oärlige, men stundtals ganska klurige kommissarie Evert Bäckström vid Västerortspolisen i Stockholm. Läs och låt dig överväldigas av mannen, myten och legenden Bäckström, fångad i GW Perssons intelligenta och stundtals vansinnigt roliga kriminalroman!

Trots att det är måndag, och han blir väckt av en enveten ringsignal från tjänstemobilen, kommer kommissarie Evert Bäckström alltid att tänka tillbaka på den här dagen som den bästa i hans liv. Det är vakthavande vid Solnapolisen som kommer med det glädjande beskedet. Jag har ett mord till dig, säger han och kan inte dölja sin förtjusning, Thomas Eriksson, avslöjar han. Advokaten? frågar Bäckström förvånat. Det kan inte vara sant tänker han. Det är alldeles för bra för att vara sant!

Efter en stadig frukost duschar kommissarie Bäckström länge. Sedan klär han sig med omsorg. Dagen till ära har han bytt ut sin vanliga Rolex i stål mot den i vitt guld som han fått av en tacksam bekant som han har hjälpt ur ett mindre trångmål. Med en lagom dos maltwhiskey innanför västen och med två halstabletter i munnen kliver han så ut genom sin port på Kungsholmen och in i baksätet på den omålade polisbil som ska köra honom till Ålstensgatan 127 i Bromma.

Tio minuter senare stannar bilen utanför en stor stenvilla i funkisstil, med sjötomt, båthus och brygga rakt ut i Mälaren. Blåvit avspärrningstejp inhägnar tomten. Hade Bäckström bara varit ensam, utan de kollegor och journalister som står och hänger längs gatan, hade han i glädjeyra steppat upp för trapporna till offrets hus. Nu får han istället lugnt kliva in och dra på både skoskydd och handskar i plast innan han kan gå upp till övervåningen där själva mordet ägt rum.

Bäckström stannar på översta trappsteget och betraktar sin brottsplats. Mitt i rummet står ett gammaldags skrivbord och på golvet mellan trappan och bordet ligger offret, den kände advokaten Thomas Eriksson som alltid tagit de värsta kriminella typerna i försvar, på rygg med ansiktet täckt av blod och det inslagna bakhuvudet vilande platt mot golvet. Rena skolboksexemplet på dödligt våld med hjälp av det klassiska trubbiga föremålet, enligt rättsläkaren. Men något mordvapen verkar inte vara kvarlämnat i den lyxigt inredda villan. Däremot finner man kulor från ett skjutvapen i taket och i soffan. Det börjar likna rena gangsterkriget, säger Bäckström. Ja, och då har vi ändå sparat det bästa till sist, menar en kollega medan han säkrar några avtryck. Vi har hittat ett lik till som ligger där ute på altanen, säger han och visar med handen mot de dubbla glasdörrarna som leder ut till det stora trädäcket med Mälarens vågor i fonden …

Och snart ska Pinocchio, tsar Nikolaj II, sir Winston Churchill, president Vladimir Putin och några av Sveriges mest dödliga brottslingar uppenbara sig i denna ytterst märkliga mordutredning …

Läs mer

Fler böcker av samma författare

REA 89 kr/st